Som du ser är vår webbplats inte anpassad för äldre webbläsare. Vi rekommenderar att du uppgraderar till en nyare webbläsare.
!!

Vi söker chef till Enheten för operativ cybersäkerhetsförmåga, en viktig roll i arbetet med att utveckla Sveriges förmåga att förebygga och hantera it-incidenter. Sista ansökningsdag är den 19 oktober.

Uppdaterad | Publicerad

Information om bluffmejl med skadlig kod

Sedan en tid tillbaka har många svenskar fått mejl med en bilaga som innehåller skadlig kod. Dessa mejl ser vid första anblicken ut att komma från företag som Cdon och Elgiganten eller från Skatteverket men är i själva verket bluffmejl skickade i syfte att lura mottagaren att infektera sin dator med skadlig kod.

Mejlen är utformande som orderbekräftelser eller viktiga meddelanden och uppger exempelvis att mottagaren beställt varor på nätet eller att denne måste komplettera sin deklaration. Målet med bluffmejlen är att lura mottagaren att öppna den medföljande bilagan – detta krävs för att datorn skall smittas. Att endast läsa mejlet utan att öppna bilagan smittar inte din dator. Endast datorer som kör operativsystemet Windows kan drabbas, det gäller samtliga versioner för både 32 och 64-bitars arkitekturer.

I det fall mottagaren av mejlet öppnar bilagan så finns risk att dennes dator blir infekterad. Datorn kan sedan utnyttjas av bedragare till att stjäla information på datorn eller pengar från användarens bankkonto när denne gör betalningar på sin internetbank.

Vad kan jag göra?

  • Öppna aldrig mejlbilagor som du inte själv efterfrågat
  • Är du osäker på om ett mejl verkligen är äkta så kontakta den påstådda avsändaren
  • Skatteverket skickar aldrig med bilagor i sina mejl eller efterfrågar kontouppgifter i mejl eller sms. Den typen av tjänster utförs alltid via deras e-tjänster vilka kräver inloggning med e-legitimation
  • Ett uppdaterat antivirusprogram ökar chansen att upptäcka skadlig kod

Om du har fått din dator infekterad så bör du helst göra en om-installation för att vara helt säker på att den är fri från skadlig kod. Eventuellt kan det antivirusprogram man använder klara av att rensa bort infektionen. Microsoft har även program på sin webbplats som kan vara till hjälp om man vill rensa sin dator. https://www.microsoft.com/security/portal/threat/encyclopedia/Entry.aspx?Name=Win32/Rovnix